Electrical Issue on startup


  1. Welcome to Audi R8 Forum : Audi R8 forums – General discussion forum for Audi R8

    Welcome to Audi R8 Forum : Audi R8 forums - a website dedicated to all things Audi R8.

    You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, Join Audi R8 Forum : Audi R8 forums today!
     
Results 1 to 4 of 4

Thread: Electrical Issue on startup

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Los Angeles, CA
    Posts
    1

    Electrical Issue on startup

    I have a Gen 1 2008 R8

    For the last few weeks there has been an electrical issue on start up. Periodically as I turn the key I hear the starter and the electrical all go a bit haywire and the spoiler extends. On second try the car starts up normally. Today it happened again and now will not start.

    Sound like a battery issue? Something more insidious??

    Considering doing a battery swap my self vs. taking it to the dealer.

    Any advice or thoughts would be appreciated.

  2. Remove Advertisements
    Audi R8 Forum
    Advertisements
     

  3. #2
    VividRacing's Avatar
    Join Date
    Jun 2019
    Location
    Gilbert, AZ
    Posts
    144

    Re: Electrical Issue on startup

    I would start with the battery. Make sure everything is secure etc. Also, when the battery is swapped you may get some codes.. A drive around the block usually clears that up, though!
    Ryan 'Michael'
    Audi Performance Specialist

    Vivid Racing | Gilbert, AZ | Hidden Content
    480.966.3040 x270 | Email: Hidden Content
    KW | Vorsteiner | Brembo | BBS Wheels | Airlift | Bilstein | Armytrix | Tubi Style | Liberty Walk |Quicksilver | H&R | 1016

  4. #3
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    256

    Re: Electrical Issue on startup

    The battery will cause some weird electrical stuff. Does it take a big for the engine to get started? Like it's slower than normal. Worst case scenario if it's sat for a while might be low. Or maybe some salt formed on the terminal. Try plugging it into a CTEK. I've saved a battery that had sat connected for a few months while the owner was out of the country. Used recondition mode and it was like it never happened. If after a charge you're still having problems and the battery is good it could be a lot of things. The worst would be rats snacking on some wires. VW likes to use vegetable oil based wiring coatings that rats seem to love.

  5. Remove Advertisements
    Audi R8 Forum
    Advertisements
     

  6. #4
    Senior Member DaveL's Avatar
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Fortaleza, Ceará, Brasil.
    Posts
    2,127

    Re: Electrical Issue on startup

    The first sign my car gave before the battery died was when trying to start it the car wouldn't start but the aerofoil came up and the wipers made one sweep, so as vpatel said recondition your battery.
    Black/Gold 09 V8 Coupe R-Tronic. Black/Gold 05 Race prep'd Yamaha R1.

  7. Remove Advertisements
    Audi R8 Forum
    Advertisements
     

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Powered by vBadvanced CMPS v4.3.0