Audi R8 Forums banner
41 - 60 of 76 Posts
Dzięki dla desperado i innych za wspaniałe informacje "jak to zrobić"!
A teraz, kto może zdefiniować właściwą specyfikację baterii?
(instrukcja obsługi mówi "skontaktuj się z dealerem") prawda........
Gen 1 2008 R8 V8
TIA

Wszystkie regularne sklepy z częściami samochodowymi w mojej okolicy miały na stanie akumulator.

odpowietrzanie hamulców podczas demontażu bagażnika

odpowietrzanie hamulców zakończone. Poszedłem o krok dalej i usunąłem bagażnik, aby wyczyścić i odkurzyć zakryte obszary.

Dzięki Desperado dostęp do cylindra hamulcowego/bagażnika został uproszczony. Jego szczegółowe wyjaśnienie zminimalizowało moje błędy.
WYNIK: Żaden panel ani żadne części nie zostały uszkodzone ani porysowane!!!

Aby odwdzięczyć się temu pomocnemu forum, oto dodatkowe zdjęcia jako odniesienie wizualne.

4 panele otaczające bagażnik: środek przód, panele lewy/prawy, szeroki panel tylnej wycieraczki

Usuń panele boczne. Panel środkowy grilla był trudny, ale rozgryzłem to później.

Narzędzie do demontażu ramienia wycieraczki

Usuń zablokowane ramiona wycieraczek za pomocą tego prostego narzędzia (dostępnego w serwisie Amazon lub Ebay). Aby zminimalizować zarysowania, podstawa (gdzie znajduje się śruba) zespołu ramienia została zakryta taśmą maskującą. Dokręcaj narzędzie powoli. Pierwsza próba była daremna. Nałożyłem WD40 na każdą śrubę ramienia silnika. Czekałem 20 minut i tym razem oba wyskoczyły ostro.

Usunięcie tylnego szerokiego panelu środkowego odsłania zbiornik płynu hamulcowego oraz zespół wycieraczek. Usunięto obie rozpórki maski po kolei.

• Like
Reactions: Protegimus
Krwawiące hamulce podczas wyjmowania bagażnika - więcej zdjęć część 2

Użyłem odpowietrznika i DOT4

Kolejność odpowietrzania, przód lewy, przód prawy, tył lewy, tył prawy. Zacznij od ZEWNĘTRZNEGO zaworu odpowietrzającego na każdym zacisku.

Stary płyn (po prawej) Nowy (po lewej)

Zainstalowano koła OEM 20" później.

Satysfakcjonująca nagroda. Mój ulubiony napój warzony na wyspach!!

• Like
Reactions: Protegimus
Re: Wymiana baterii - Demontaż bagażnika ZDJĘCIA Część 3
Oto więcej zdjęć szczegółowo opisujących demontaż bagażnika

2 Przednie Torx T30

8 Awaryjne otwieranie maski Torx T20

Odłącz światło bagażnika i wtyczkę akcesoriów.
Zestaw ten może pozostać na miejscu podczas odłączania z tyłu. (Dzięki GT#298).

Bagażnik usunięty i bateria odsłonięta

BAGAŻNIK

Przy okazji. . . Chciałem tu dodać, że środkowy element był najprostszą częścią mojego demontażu/ponownego montażu. Po przeczytaniu o tym, że cztery plastikowe zaczepy często się łamią, dokładnie obserwowałem, jak to tam było. Używając pięt obu dłoni, po prostu uderzyłem w tył, gdzie podnosi się z otworu zatrzasku. Nie bardzo mocno, ale za pierwszym razem wyskoczyło pięknie, ze wszystkimi czterema zaczepami nienaruszonymi. Przód wanny pozwoli ci popchnąć ją trochę do tyłu, a to wystarczy, aby uwolnić zaczepy. Włożyłem to z powrotem w ten sam sposób. Bum! Sukces za pierwszym razem! Najtrudniejszą częścią ponownego montażu jest włożenie tego górnego elementu z powrotem do jego małego plastikowego rowka u podstawy przedniej szyby. Teraz, kiedy zrobiłem to raz i mam wymagane narzędzia, nie bałbym się zrobić tego ponownie i pomóc lokalnemu R8'erowi w wymianie baterii.

View attachment 228778
Odłącz światło bagażnika i wtyczkę akcesoriów
Nie zrobiłem tego kroku. To nie jest konieczne. Złącze dla całego tego zespołu znajduje się na zewnątrz wanny. Musisz odłączyć je stamtąd, aby usunąć wannę, więc nie jestem pewien, dlaczego to zrobiłeś.

Nie zrobiłem tego kroku. To nie jest konieczne....dlaczego to wyciągnąłeś.
Byłem w strefie demontażu!!! Nie pomyślałem. LOL!!!

Dzięki GT#298.

Twoja trasa upraszcza jeden krok!

Jednak po rozebraniu wszystkiego na części, udało mi się całkowicie wyczyścić cały nagromadzony brud i kurz. Niewidoczne z zewnątrz, ale sprawiło, mi to tak dobrze, że wnętrze jest teraz całkowicie czyste!!!

Dla wszystkich, którzy nigdy nie wykonywali tej procedury, wielkie podziękowania dla wszystkich (Desperado itp.), którzy stworzyli POST PROWADZĄCY, który dał doskonałą szczegółową procedurę, jak to zrobić. Nic nie zepsujecie, jeśli będziecie postępować zgodnie z ich krokami!!!

Tutaj, tutaj!
Bałbym się to rozebrać bez wskazówek, zdjęć i filmów instruktażowych.
Też wyczyściłem swoje. Nie jestem pewien, jak tak dużo trawy się tam dostało, ale wiem, że jest teraz czysto. . .Wiem.

Hej, cieszę się, że to wciąż pomaga. I wszystkie zdjęcia też są świetne.

Desparado jest jednym z założycieli R8talk. To niesamowite, jak wiele wniósł na forum i dla mnie osobiście. Pozwolił mi jeździć swoim V8 R8 na torze i zaproponował, żebym poprowadził jego R8 GT, z czego zrezygnowałem ze strachu przed jego zniszczeniem. Jest klasą samą w sobie.

Jestem pod wrażeniem, ilu z tych wczesnych członków jest tu nadal aktywnych.

Czy moderator może przenieść to do „sticky” zanim powoli zniknie.
Dodałem link do tego wątku w FAQ Konserwacja i serwis post.Z waszych komentarzy i zdjęć wynika jasno, że nie wszystkie rynki mają wewnętrzny uchwyt awaryjnego zwalniania (prawdopodobnie do użytku przez uwięzione dziecko). Niektóre samochody mają tylko światło. Jeśli masz tylko światło, najwyraźniej nie trzeba go usuwać - wystarczy odłączyć przewód elektryczny. Jeśli Twój samochód MA zespół awaryjnego zwalniania, jest on połączony linką Bowdena z zatrzaskiem maski i dlatego musi zostać usunięty z bagażnika przed usunięciem bagażnika (zgodnie z opisem w moim poście nr 4).

Do osób, które usunęły bagażnik bez zdejmowania wycieraczek/kolumn.

Jakim cudem wyciągnęliście przedni bagażnik bez zdejmowania tego górnego plastiku/wycieraczek? Jestem w tej sytuacji i jest może 2-3 cm uniesienia tego plastiku na górze, ale w żaden sposób nie przesunie się na tyle, by umożliwić wysunięcie bagażnika...
co sprawia mi teraz kłopot, ponieważ nie mogę również znaleźć narzędzia do demontażu wycieraczek :S

Dodatkowym problemem jest to, że tutaj w Australii nikt nie ma podobnego akumulatora, albo wszyscy chcą, żebym przyniósł obecny, żeby mogli go dopasować, ale to trochę trudne, skoro jeszcze nie mogę wyjąć bagażnika :D

4G0 915 105 E
520A 110ah DIN
85A EN/SAE/GS

To standardowy akumulator, wydaje się mały... ale ten bagażnik doprowadza mnie do szału!!

Cześć wszystkim,

Muszę to tylko zaktualizować, więc trudną częścią tego, jeśli nie masz narzędzia, jest usunięcie piór wycieraczek. Jest sobota tutaj w Australii i nie mogłem znaleźć żadnego sklepu, który by je sprzedawał, byłem gotów jechać, bez szczęścia. Doszedłem do wniosku, że po prostu będę musiał się z nimi zmagać, żeby je zdjąć, aż zadzwonił do mnie kolega. Pracuje w naprawie szyb samochodowych. Powiedziałem mu, co wszyscy wspomnieli i zgodził się, że istnieją narzędzia, które mogą pomóc, ale w przypadku braku narzędzi pod ręką, to nie koniec świata i nadal zajmie to mniej niż kilka minut.

Po rozmowie wideo miałem 2 wycieraczki z samochodu. Proces? Po usunięciu nakrętki, tuż za przegubem wycieraczki, otwartą dłonią po prostu uderz w nią i kontynuuj uderzanie, aby się wygięła, zginanie wyśle wstrząs przez resztę ramienia i powoli je zwolni, nie musisz uderzać zbyt mocno, uderzyłem w nią może 15-20 razy i nagle czujesz to/widzisz, jak się zwalnia i tak po prostu wycieraczka jest zdjęta.

Strona pasażera (Australia / strona kierowcy dla lokalizacji z kierownicą po lewej stronie) była nieco trudniejsza, ponieważ jest mniej elastyczności w tych samych połączeniach, jednak ten sam proces i może kilka dodatkowych uderzeń ręką i rzeczywiście, wycieraczka zeszła od razu.

Mój samochód to 2012 V10, jeśli to robi jakąś różnicę, ale teraz mógłbym robić salta w tył, tak bardzo się cieszę, że zeszły bez narzędzia, mam teraz pełny dostęp do wszystkiego. Trudniej było usunąć właściwą górną plastikową część po zdjęciu wycieraczek niż usunięcie samych wycieraczek.

Jeśli będę miał czas, nagram film z demontażu wycieraczki. Prawie nie trzeba w nią uderzać, piłka tenisowa spadająca na przednią szybę wywierałaby większą siłę na przednią szybę niż to, czego użyłem, aby popchnąć ramię wycieraczki i je zdjąć.

41 - 60 of 76 Posts