Audi R8 Forums banner

Wyłączenie świateł obrysowych za pomocą VCDS

13K views 10 replies 6 participants last post by  V10R8ALE  
#1 · (Edited)
Mam US 18 RWS i użyłem VCDS, aby wyłączyć światła obrysowe, ponieważ pomalowałem je na kolor nadwozia. Ogromne podziękowania dla personelu Ross-Tech i czatu grupowego BAR8 za pomoc w prawidłowym uruchomieniu tego.

Będziesz potrzebować VCDS z kablem Ross-Tech Hex-V2 lub interfejsem HEX-NET.

Światła są sterowane przez moduły BCM1 (#9) i BCM2 (#46) w samochodzie.

Przednie światła obrysowe
  1. Upewnij się, że interfejs jest podłączony do samochodu, zapłon jest włączony i jesteś podłączony do portu USB w laptopie.
  2. Otwórz VCDS i wybierz "Wybierz moduł sterujący"
  3. Wybierz "09-Cent. Elektr."
  4. Wybierz "Dostęp bezpieczeństwa - 16"
  5. Wprowadź kod 20113 i naciśnij "Wykonaj!"
  6. Wybierz "Kodowanie - 07"
  7. Obok "Nowe kodowanie:" naciśnij przycisk "Long Coding Helper"
  8. Użyj klawisza strzałki w górę na klawiaturze, aby przejść do kanału 10.
  9. Powinieneś zobaczyć "Bit 3 Światła obrysowe (region Ameryki Północnej) zainstalowane" i powinno być aktualnie zaznaczone.
  10. Odznacz Bit 3 i naciśnij Exit.
  11. Zobaczysz nowy kod w obszarze Nowy kod, możesz teraz nacisnąć przycisk "Wykonaj!"
  12. Przełącz zapłon i sprawdź, czy przednie SML są teraz wyłączone.

#2 · (Edited)
Tylne światła obrysowe
  1. Upewnij się, że interfejs jest podłączony do samochodu, zapłon jest włączony i jesteś podłączony do portu USB w laptopie.
  2. Otwórz VCDS i wybierz "Wybierz moduł sterowania"
  3. Wybierz "46-Centralny zamek"
  5. Wprowadź kod 16017 i kliknij "Wykonaj!"
  6. Wybierz "Adaptacja - 10"
  7. Wprowadź kanał 209, kliknij "Odczytaj" (powinno wyświetlić 51201)
  8. Wprowadź 12 jako nową wartość
  9. Kliknij "Testuj", a następnie kliknij "Zapisz"
  10. Wprowadź kanał 210, kliknij "Odczytaj" (powinno wyświetlić 51233)
  11. Wprowadź 44 jako nową wartość
  12. Kliknij "Testuj", a następnie kliknij "Zapisz"
  13. Kliknij "Gotowe, wróć"
  14. Wyłącz i włącz zapłon i sprawdź, czy tylne SML są teraz wyłączone.
Będziesz wiedział, czy zepsułeś tył, jeśli Twój samochód wyświetli ostrzeżenie. Jeśli pojawi się ostrzeżenie, możesz zresetować wartości kanałów do domyślnych wartości wymienionych powyżej, a ostrzeżenie zniknie.

#4 ·
Hej, dzięki za opublikowanie tego. W pewnym momencie próbowałem sam dowiedzieć się, jak to zrobić, ponieważ mój lewy przedni marker boczny działał dziwnie. Przy początkowym uruchomieniu nie świecił i otrzymywałem komunikat o błędzie. Jednak po przejechaniu kilku mil i po przełączeniu reflektorów, działały normalnie. Ponieważ diody LED są funkcjonalne, mogę przypuszczać, że są one wrażliwe na napięcie, a nominalne 12 V czasami nie powoduje, że ta, o której mowa, się zapala. Najwyraźniej jest to na tyle powszechny problem, że Audi wydało TSB i poprawkę oprogramowania, która hamuje komunikat o błędzie.

Po aktualizacji nadal mam to samo zachowanie diod LED, ale bez komunikatu o błędzie.

Krótko mówiąc, próbowałem dowiedzieć się, jak je oba wyłączyć przed aktualizacją oprogramowania, ale nigdy nie mogłem tego rozgryźć. Zamierzałem owinąć je w winyl, ponieważ znalazłem prawie idealne dopasowanie do Ara Blue Crystal, ale po prostu nigdy się do tego nie zabrałem.

#7 ·
Mam US 18 RWS i użyłem VCDS, aby wyłączyć światła obrysowe, ponieważ pomalowałem je w kolorze nadwozia. Ogromne podziękowania dla personelu Ross-Tech i czatu grupowego BAR8 za pomoc w prawidłowym uruchomieniu tego.

Światła są kontrolowane przez moduły BCM1 (#9) i BCM2 (#46) w samochodzie.

3. Wybierz "09-Cent. Elect."
  5. Wprowadź kod 20113 i kliknij "Do It!"
  7. Obok "Nowe kodowanie:" kliknij przycisk "Long Coding Helper"
  9. Powinieneś zobaczyć "Bit 3 Światła obrysowe (region Ameryki Północnej) zainstalowane" i powinno być aktualnie zaznaczone.
  10. Odznacz Bit 3 i kliknij Exit.
  11. Zostanie wyświetlony nowy kod w obszarze Nowy kod, możesz teraz kliknąć przycisk "Do It!"
Udało mi się pomyślnie zakodować tylne światła, ale podczas kodowania przednich świateł obrysowych, gdy klikam przycisk pomocnika długiego kodera, otrzymuję komunikat o błędzie, który zasadniczo mówi, że nie ma pomocnika dla mojego ECU. Jakieś pomysły?

#8 ·
Udało mi się pomyślnie zakodować tylne światła, ale podczas kodowania przednich świateł pozycyjnych po kliknięciu przycisku długiego kodera pomocnika otrzymuję komunikat o błędzie, który zasadniczo mówi, że nie ma pomocnika dla mojego ECU. Jakieś pomysły?
Znalazłem rozwiązanie, aby zakodować przednie światła pozycyjne dla każdego, takiego jak ja, kto nie może uruchomić długiego kodera pomocnika.

Użyj klawiszy strzałek, aby przejść do kanału 10, znanego również jako bajt 10, i dostosuj to z ustawienia fabrycznego 48 do 40.

#11 ·
Mam US 18 RWS i użyłem VCDS, aby wyłączyć światła obrysowe, ponieważ pomalowałem je w kolorze nadwozia. Ogromne podziękowania dla personelu Ross-Tech i czatu grupowego BAR8 za pomoc w prawidłowym uruchomieniu tego.

Światła są kontrolowane przez moduły BCM1 (#9) i BCM2 (#46) w samochodzie.

3. Wybierz "09-Cent. Elect."
  5. Wprowadź kod 20113 i kliknij "Do It!"
  7. Obok "Nowe kodowanie:" kliknij przycisk "Long Coding Helper"
  10. Odznacz Bit 3 i kliknij Exit.
  11. Zauważysz nowy kod w obszarze Nowy kod, możesz teraz kliknąć przycisk "Do It!"
Byłem ciekaw, czy masz jakieś instrukcje dotyczące świateł obrysowych zderzaka 1. generacji? z góry dzięki